Díky velké sérii mezinárodních ocenění pro Bílinskou kyselku a díky vynikající chuti a podpoře zažívacích procesů se Bílinská stala oblíbenou součástí nápojových lístků luxusních restaurací. Do světa se tak šířily nejen původní teplické recepty na míchané nápoje, ale v zahraničí vznikaly také zcela specifické recepty.

Nejdivočejší v tomto směru ale zůstaly severské státy, kam se nesmírná popularita Bílinské kyselky přenesla z odborného díla Jacoba Berzelia. Zatímco v honostných středoevropských lázeňských restaurantech končila povolená fantazie barmanů mícháním citrusových plodů, cukru a případně vína, ve Švédsku byla fantazie nespoutaná. Prosto zde v nápojových lístcích vidíme Bílinskou míchanou běžně s našimi pivy, ale též horkou Bílinskou s rumem jako grog.

Předchůdce a pravzor dnešních limonád

Recept na pravou Teplicko-Bílinskou pomerančovou limonádu:

Ingredience:

  1. 4 velké pomeranče
  2. 1 citron
  3. 100g cukru
  4. 1 litr Bílinské kyselky
  5. Led (podle chuti)
  6. Máta (volitelné)

Postup:

  1. Pomeranče a citron omyjte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Do velkého hrnce přidejte plátky pomerančů a citronu, cukr a polovinu Bílinské kyselky (500 ml).
  3. Přiveďte k varu a vařte po dobu 15 minut.
  4. Po 15 minutách odstavte a nechte úplně vychladnout.
  5. Po vychladnutí přeceďte limonádu do džbánu a přidejte led a zbytek Bílinské kyselky (500 ml).
  6. Pokud chcete, můžete přidat několik lístků máty pro osvěžující chuť.

Místo vaření též můžeme použít prosté vymačkání pomerančové šťávy do Bílinské kyselky, ale musíme pak počítat s mnohem menší životností nápoje. Mimochodem: Tento recept byl minimálně sto let součástí etikety lahví. 🍊🍹

Jemnější česká dvanáctka, speciál ze Švédské gastronomie

Pro chuťové pohárky Švédů byly české dvanáctistupňové ležáky příliš silné. Vyzkoušeli tedy jejich míchání s místně všeobecně oblíbenou Bílinskou. Výsledek možná překvapí i vás. Bílinská smíchaná s dvanáctkou ležákem plzeňského typu nic neubere pivu na jeho jedinečném aroma, ale dodá mu skutečně vyjímečnou lehkost a lahodnost:

Ingredience:

  1. 500 ml dvanáctistupňového světlého ležáku plzeňského typu
  2. 500 ml Bílinské kyselky

Postup:

Oba dobře vychlazené nápoje mícháme přímo ve sklence v poměru 1:1.
Zvyšováním poměru Bílinské kyselky můžeme dosáhnout výraznějšího a lahodého zjemnění.

Tento recept z luxusní švédské gastronomie 19. století patří k těm, které se vyplatí vyzkoušet. Mnozí totiž dají tomuto švédskému nápadu za pravdu.

 

Prelivý jemný viný střik z Bílinské kyselky

Lehký a svěží střik bílého vína s Bílinskou kyselkou překvapí svou svěžestí. Alkalické minerály Bílinské kyselky též šetrně neutralizují kyselost vína, čímž se pro mnohlo lidí stává mnohem lahodnější. Nutno podotknout, že vzhledem k vylepšení dietetických vlastností vína byl tento recept hojně využíván v samotných Teplicích. Bohatí lázeňští hosté těžce nesli všeobecný zákaz pití alkoholu během léčby, a tak se tento mix stal v malém množství jediným povoleným potěšením.

Že se nejedná jen o nouzové řešení si můžete vyzkoušet sami. Bílinská kyselka s kvalitním Lobkowiczským bílým vínem vás přenese o dvě století zpět do Malé Paříže Teplitz in Böhmen.

Ingredience:

  1. 0,7 L kvalitního bílého suchého či polosuchého vína
  2. 1 L Bílinské kyselky

Postup:

Do Bílinské kyselky v pokojové teplotě přiléváme víno (může být i chladnější) v poměru dva díly Bílinské na jeden díl vína. Samozřejmě poměr je možné upravit dle libosti. Přitom mějme na paměti, že právě toto povolení lázeňských lékařů pít trochu vína pokud je smícháno s Bílinskou, tvořilo jeden z důvodů proč lázenští hosté po skupinách mizeli z Teplic do lázeňských restaurací v Bílinském parku 🙂

Views: 162