Kationty | mg/l | Anionty | mg/l |
---|---|---|---|
Lithium Li+ | 3,72 | Fluorid F– | 5,10 |
Sodík Na+ | 1 792 | Chlorid Cl– | 231 |
Draslík K+ | 89,33 | Síran SO42- | 542 |
Horčík Mg2+ | 41,90 | Hydrogenuhličitan HCO3– | 4 482 |
Vápník Ca2+ | 133,70 |
Nedisociované součásti | 59,20 |
Celková mineralizace Bílinské kyselky (mg/l) | 7 389,87 |
Volný CO2 (mg/l) | 1 991,00 |
pH Bílinské kyselky (při 16 °C) | 6,7 |
Osmotický tlak Bílinské kyselky | 437 kPa |
Zařazení Bílinské KYSELKY
Bílinská kyselka patří mezi přírodní, alkalické, hydrogenuhličitanové kyselky s vysokou koncentrací minerálních látek (5-7 gramů na 1 litr). Z kationtů obsahuje zejména sodík, draslík, vápník, hořčík a železo, z aniontů chlorid, síran, fluorid a hydrogenuhličitan. Teplota vyvěrající vody je mezi 17 – 20 °C. Díky vysoké koncentraci přírodního CO2 se jedná o přirozeně perlivý nápoj, neboli kyselku.
REFERENČNÍ LABORATOŘE PŘÍRODNÍCH LÉČIVÝCH ZDROJŮ
Závodní 94, 36006 Karlovy Vary
18. 10. 2013
Chuť Bílinské kyselky je dána převážně hydrogenouhličitanem
Slaná chuť Bílinské kyselky NENÍ dána přítomností chloridu sodného, tedy kuchyňské soli. Je dána hydrogenouhličitanem, který je na rozdíl od kuchyňské soli pro organizmus potřebný. Bílinská kyselka obsahuje jen nepatrné množství kuchyňské soli, čtyřikrát méně než mléko.
Views: 296